SESSIÓ 3: Dimecres, 30 de març – 19.30 p.m.

BIOGRAFIA DE LA LAURA HUERGA, EDITORA DE RAIG VERD

Laura Huerga és editora i fundadora de Raig Verd/Rayo Verde, editorial d’assaig i narrativa amb seu a Barcelona. Ha escrit dos contes per a nens i coescrit el llibre d’assaig Tu, calla! sobre la llibertat d’expressió i manifestació.


ÚRSULA K. LE GUIN: “EL NOM DEL MÓN ÉS BOSC

El capità Davidson dirigeix un campament militar al planeta Athshe, on viuen els criatins, una branca d’evolució de l’espècie humana adaptada completament al planeta. Els criatins viuen en simbiosi amb el seu entorn, una natura exuberant i rica, fins al punt que la paraula que defineix el seu món és bosc. Els criatins somien desperts per teixir els fils de la vida i es relacionen entre ells amb gestos incomprensibles per als terrans. Des de la prepotència i el menyspreu, els terrans exploten sense control els criatins i els recursos, i alimenten un conflicte que està a punt d’esclatar.

El nom del món és bosc d’Ursula K. Le Guin és una mirada furiosa cap a les pràctiques colonialistes, bèl·liques i extractives de l’ésser humà a la Terra. L’obra és una defensa de la natura amb una intensa crítica cap a la destrucció no només de l’entorn sinó d’altres cultures. Aquesta denúncia anticolonialista, ecologista, antimilitarista i feminista és més necessària que mai.

Ursula K. Le Guin va néixer a Berkeley, Califòrnia, l’any 1929. Abans de dedicar-se exclusivament a l’escriptura, va ser professora de francès en diverses universitats nord-americanes.

Durant la seva llarga trajectòria com a escriptora, ha cultivat diversos gèneres com la poesia, la narrativa, els contes infantils o la crítica, però el seu èxit es deu als nombrosos llibres de ciència-ficció i fantasia, guardonats amb diferents premis literaris. Destaquen les obres La mà esquerra de la foscor (1997, Proa) guanyadora dels prestigiosos premis Nebula (1969) i Hugo (1970); i Els desposseïts (2018, Raig Verd) amb la qual va aconseguir un altre cop els Nebula (1974) i Hugo (1975), i els premis Locus (1975), Gigamesh (1984) i Prometheus (1993). Anys més tard, Ursula K. Le Guin va escriure la sèrie fantàstica Terramar, un conjunt de cinc novel·les publicades en un període de més de trenta anys. Amb aquest cicle novel·lístic va ser guardonada amb el Boston Globe-Hom Book Award (1969), el National Book Award (1973), i nombrosos premis com l’Hugo, el Jupiter Nebula i el Locus, entre d’altres.

Abans de la seva mort el gener del 2018, va ser qualificada per molts mitjans com l’escriptora americana viva més important en qualsevol camp, més enllà de la fantasia i la ciència ficció. Le Guin reflecteix i aprofundeix en els seus llibres el seu activisme feminista, pacifista i ecologista, i defensa les seves creences taoïstes i la seva proximitat a l’anarquisme com a possibilitador de la igualtat i de la justícia social.

Les seves influències literàries van des de Tolkien a Virginia Woolf, passant per Virgili, les germanes Brönte o Tolstoi. Les obres que més la van marcar són Alícia en terra de meravelles i El llibre de la selva.

El 1991 va rebre el Harold D. Vursell Memorial Award, i el 2003 va ser nomenada Gran Mestre de la Ciència Ficció, un títol honorífic atorgat per la SFWA, l’associació nord-americana d’escriptors de ciència-ficció. També té més Premis Locus (escollits pels lectors) que George R.R. Martin, Phillip K. Dick, Neil Gaiman o Isaac Asimov. I ha guanyat literalment dotzenes de premis a millor llibre de l’any per moltes de les seves obres.

Sobre nosaltres

Bambú Llibreria Infantil Infantil i Juvenil apropa la cultura als petits i joves de la nostra ciutat.

Contacta’ns

  • info@llibreriabambu.com
  • (+34) 658 70 75 78

Horari

Tots els dies: 10:00 – 20:30

Visita’ns

Carrer Volta, 38
Terrassa, 08224
Barcelona

Indicacions per arribar i mapes